Latvialainen viittomakieli

Torstaina aloitimme kielimatkamme Valkealla Talolla innolla kahvin voimin. Minä ja Anni pääsimme samaan ryhmään, ja noin 15 hengen porukallamme suuntasimme Latvian puolelle ensimmäiselle oppitunnillemme. Latvian viittomakielen pikakurssi oli mielestäni antoisin ja parhaiten toteutettu kaikista kieliosuuksista. Se eteni järkevästi ja sopivalla tahdilla, vaikka valitettavasti lopussa tuli vähän kiire, eikä kaikkea ehditty käydä läpi.

Alussa käytiin läpi aakkoset, mikä on kuulevalle henkilölle turvallinen pohja uuden viittomakielen oppimisessa. Sen jälkeen kävimme läpi kaikenlaista, mikä tutustumiseen kuuluu, kuten tervehtiminen, nimi, numerot, kellonajat, ikä, perhe, asuminen, opiskelu ja työt. Keskustelimme aina uuden aiheen jälkeen pareissa ja ryhmissä, jotta oppisimme käyttämään viittomia keskustelussa. Kävimme myös läpi värit ja vuodenajat, sekä muutaman yksittäisen viittoman.

Tämä kaikki oli vain pintaraapaisua, mutta se oli erittäin piristävää. Suuri osa on jäänyt muistiin sen takia, että se oli ensimmäinen uusi viittomakieli suomen viittomakielen jälkeen, joten emme olleet vielä sekoittaneet kieliä keskenään. Lisäksi on pakko sanoa, että vetäjät olivat aivan mahtavia! Kommunikointi sujui hyvin ja he korjasivat viittomia, joita osa meistä viittoi väärin. He pysyivät aiheessa ja olivat pirteitä ja iloisia. He tekivät kokemuksesta todella mukavan ja kiehtovan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *